Citronbiskvier med vit choklad
Citronbiskvier med vit choklad,
ingredienser till 20 bitar
Biskvibotten
1 sats mandelmassa (eller 470 g om du köper färdig)
3 äggvitor
0,25 dl strösocker
Smörkräm
300 g rumsvarmt smör
3-3,5 dl florsocker (200 g)
1 dl lemoncurd (köp färdig eller gör egen)
1 citron – zest och saft från halva
Ganach
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
Zest från 1 citron
Mandelmassa
200 g mandelmjöl
175 g florsocker
70 g äggvita (2 ägg)
25 g smör
1 nypa flingsalt
Lemoncurd
Zest från 2 ekologiska citroner
1 dl citronjuice
2 ägg (ca 115 g)
1 äggula (ca 15 g)
180 g strösocker (ca 2 dl)
75 g rumsvarmt smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, klä en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita till en krämig smet. Bred ut i formen.
Grädda botten i ca 15-20 minuter, tills den fått fin färg och är hård på ytan och mjuk inuti. Låt svalna helt.
Vänd upp på nytt bakplåtspapper och dra bort pappret från botten.
Gör smörkrämen: Vispa samman alla ingredienser till en fluffig kräm med assistent eller elvisp i 3-5 minuter. Bred smörkrämen över den kalla biskvibottnen. Ställ i kylen medan du gör ganachen, minst 10 minuter.
Gör ganachen: Finhacka chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den direkt över chokladen. Låt stå någon minut och rör sedan så att det blir en slät chokladcreme. Om allt inte smälts, vispa lite med elvispen. Låt svalna till fingervarmt.
Bred ganachen över smörkrämen, riv över citronzest och skär i bitar. Det kan vara enklare efter att kakan har stått i kylen några minuter.
Hemgjord mandelmassa
Smält smöret och låt bryna tills det är gyllenbrunt, ställ åt sidan för att svalna.
Blanda mandelmjöl, siktat florsocker, äggvita och flingsalt.
Häll över det smälta smöret och rör till en jämn mandelmassa.
Hemgjord lemoncurd
Tvätta citronerna i varmt vatten, finriv skalet och pressa ur saften.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med socker, tillsätt skal och citronsaft och häll i en rostfri bunke/kastrull.
Sjud över vattenbad tills massan har tjocknat (ca 80 grader, obs det får inte bli varmare än 85 grader)
Ta skålen av värmen och vispa ytterligare några tag, klicka ner smöret i omgångar under fortsatt vispning.
Häll upp i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen. Den curd som inte går åt håller sig ca 2 veckor i kylskåp.