Ugnsrostad tomatsoppa med citrus- och fetaostcreme

Ugnsrostad tomatsoppa med citrus- och fetaostcreme

 

Soppa

1,5 kg (12 st) tomater
250 (1,5-2) gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
0,5 kruka timjan
1-2 msk flytande honung
6,25 dl vatten
2 dl vitt vin
1,5-2 msk grönsaksfond
0,5 burk soltorkade tomater à 200 g (120 g tomat/burk)
0,25-0,5 dl balsamvinäger
1/4 paket (10 g) frusen basilika
40 g philadelphia
0,5 msk sambal oelek
Salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

0,5 paket fetaost
0,5 dl creme fraiche
50 g philadelphiaost
Zest från 0,5 citron
Rostade hackade pumpakärnor
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Hacka tomater i tärningar, grovhacka löken, skala och skiva ingefäran och dela vitöksklyftorna i mindre delar.

3. Fördela i långpannor, lägg på timjankvistar och ringla över olivolja och honung.

4. Rosta i ugnen ca 20 minuter, rör om då och då.

5. Hacka de soltorkade tomaterna grovt och fräs dem i lite av oljan från burken tillsammans med basilikan.

6. Häll på vatten, vin, balsamvinäger och grönsaksfond och låt koka upp.

7. Häll i de rostade grönsakerna inklusive spadet.

8. Mixa slätt, addera philadelphia och sambal oelek och mixa lite till.

9. Smaka av med salt, vitpeppar och sambal oelek.