Klassiska kanelbullar

Finns det något godare än en klassisk kanelbulle? På våra kanelbullsworkshop lär jag ut tricket för hur du bakar en riktigt saftig och fluffig kanelbulle. Men om du inte vill vänta utan baka nu kommer receptet här. Sätt igång, och känn doften av kanel sprida sig i köket.

Ingredienser

Till 40 bullar

Deg

75 g jäst
5 dl mjölk (rumstempererad)
1 – 1,1 kilo vetemjöl (1050g)
2 dl socker (eller vit sirap)
2 ägg (rumstempererade)
1 tsk salt
1 msk kardemumma
200 g smör (rumstempererat)

Fyllning

150 g smör (rumstempererat)
1,75 dl socker
2,5 msk ströbröd
1 msk vatten
2 msk kanel

Topping

1 ägg
1 liten nypa salt
1 msk mjölk
pärlsocker för dekoration

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör lite så att jästen börjar lösas upp.
  3. Tillsätt socker, ägg, salt, kardemumma och mjöl. Starta assistenten och tillsätt smöret i mindre bitar/klickar. Bearbeta degen tills den är riktigt smidig (ca 15 minuter) Degen är färdig när fettet börjar krypa fram. Dubbelkolla genom att göra ett ”glutentest”; Ta upp en liten bit deg med mjölade händer och platta till. Om du kan dra ut degen så att den blir tunn som en nylonstrumpa utan att spricka är den klar.
  4. Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till dubbel storlek (ca 45 – 60 minuter beroende på temperatur i rummet).
  5. Under tiden blandar du till ingredienserna för fyllningen.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda och kavla ut till en liggande kvadrat, ca 1 cm tjock. Bred på kanelfyllningen. Var noga med att det finns fyllning hela vägen ut till kanterna på höger och vänster sida.
  7. Vik kvadraten i tre till en rektangel och skär den i 40 bitar. Tvinna försiktigt varje bit (utan att trycka ut luften ur dem) och knyt ihop till en lös knut (eller rulla ihop och fäst båda ändarna under bullen), lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Det brukar få plats 4×3 bullar per plåt.
  8. Låt jäsa under plast/bakduk till dubbel storlek (ca 45 – 60 minuter beroende på rumstemperatur). Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ även in en plåt eller långpanna på nedersta valsen i ugnen.
  9. Vispa ihop ägg, mjölk och lite salt (saltet ska inte ge smak, bara underlätta för äggvitan att lösa upp sig). Pensla bullarna försiktigt med blandningen och strö över pärlsocker.
  10. Grädda mitt i ugnen tills bullarna har en fin gyllenbrun färg (ca 7 – 8 minuter). Häll en kopp vatten på plåten under när du sätter in dem så får bullarna extra skjuts av ångan.