Saffranssnurror med äpple och vit choklad

Dessa saffranssnurror med vit choklad är en favorit i juletider. Den vita chokladen ger bullarna en ton av vanilj medan syran i äpplena gör dem fräscha och mindre söta i smaken.

Ingredienser

Till 16 bullar

Deg

1 g saffran
1 dl mjölk
1 dl äppelmust (eller äppeljuice av god kvalitet)
25 g jäst
50 g äggula (ca 2-3 ägg)
465 g vetemjöl (7 3/4 dl)
1 krm hjorthornssalt
1 krm salt
1⁄2 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör

Fyllning

100 g smör
175 g finhackad vit choklad
150 – 175 g äppelmos

Topping

1 ägg
1 liten nypa salt
2 msk mjölk

Smält smör, strösocker

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Lägg saffran och calvados i en liten skål. Låt dra en liten stund.
  3. Smula jästen i en hushållsassistent eller bunke. Häll över mjölk och äppelmust och rör lite så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt alla övriga ingredienser till degen förutom smöret. Starta assistententen och börja bearbeta ihop en deg.
  5. Tillsätt smöret i mindre bitar/klickar och fortsätt bearbeta degen på låg hastighet tills den är riktigt smidig (ca 15 – 20 minuter) Degen är färdig när fettet börjar krypa fram och gör ytan blank. Dubbelkolla gärna genom att göra ett ”glutentest”; Ta upp en liten bit deg med mjölade händer och platta till. Om du kan dra ut degen så att den blir tunn som en nylonstrumpa utan att spricka är den klar.
  6. Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till dubbel storlek (ca 60 minuter).
  7. Under tiden blandar du till ingredienserna för fyllningen.
  8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en kvadrat, ca 1 cm tjock. Bred på fyllningen.
  9. Vik kvadraten i tre på längden (så att det blir en rektangel). Skär i 16 bitar. Snitta varje bit på längden så att det blir en ”byxa”. ”Tvinna ”byxbenen” försiktigt runt varandra (utan att trycka ut luften ur dem) och snurra ihop till en bulle. Se till att båda ändar är fästa under bullen. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Bullarna kommer att jäsa rejält så lägg max 9 bullar per plåt.
  10. Låt jäsa under plast/bakduk till minst dubbel storlek (45-60 minuter). Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
  11. Vispa ihop toppingen.
  12. När bullarna har jäst färdigt, pensla försiktigt med toppingen och grädda sedan i mitt i ugnen ca 8-10 minuter, eller tills bullarna har en fin färg. Testa att de är färdiggräddade med en sticka.
  13. Smält smöret och pensla bullarna, doppa därefter i socker.