Rostad blomkåls- och broccolisoppa med fetaostcreme

En len men smakrik soppa som får en lätt rostad karaktär tack vare att grönsakerna först rostas i ugnen. Ett extra moment som är väl värt besväret.

Ingredienser

6 portioner, ca 2–2,5 liter

Soppa

1 blomkålshuvud (ca 1 kg)
425 g broccoli
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
1,5 liter vatten
5 msk grönsaksfond
1,5 dl vitt vin
Saft från 1/2 citron
0,5–1 dl västerbottenost
2-2,5 dl grädde
Olivolja
Sambal oelek
Salt och svartpeppar

Tillbehör

Fetaostcreme
1 paket fetaost
2 dl creme fraiche
Zest trån 1 citron
1 tsk honung
Salt och svartpeppar

Toppa gärna med lite rotfruktschips också.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär blomkålen och broccolin i mindre bitar (även stammen) och lägg på en bakpappersklädd plåt.

3. Häll över olivolja och rosta i ugnen ca 20 minuter, tills allt är mjukt.

4. Tillsätt vitlöksklyftorna efter halva tiden. Rör om då och då så att inget bränns.

5. Hacka och fräs löken i olivolja i en stor gryta.

6. Tillsätt vatten, fond, vin och citronsaft och grädde.

7. Koka upp och tillsätt de rostade grönsakerna och västerbottenost.

8. Låt koka ca 10-15 min eller tills allt är riktigt mjukt. Mixa slätt.

9. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Tänk på att sambal ger mer sting efter en stund.

10. Servera med tillbehören.