Mormor Astrids pepparkakor

Mormor Astrid bakade alltid de godaste pepparkakorna. Som tur är ärvde jag receptet. Lagom till Anna-dagen i december varje år doftar det nejlika och kanel i hela huset. Precis som traditionen bjuder. Pepparkaksdegen är lätt att göra, men var ute i god tid. Degen behöver ”ligga till sig” i kylen ett par dagar innan du bakar ut den.

Ingredienser

Pepparkaksdeg

300 g smör
4 dl socker
2,5 tsk kanel
2,5 tsk mald ingefära
2,5 tsk mald nejlika
1,5 dl sirap
3 ägg
4 tsk bikarbonat
13 dl mjöl, ca 800 g

Gör så här

  1. Smält ihop smör, socker, sirap, kanel, nejlika och ingefära i en stor kastull.
  2. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna till under 40 grader.
  3. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. När smeten har svalnat knäcker du i äggen och siktar ner mjölblandningen.
  5. Rör ihop till en smidig deg.
  6. Lägg degen i bakplåtspapper och sedan i en plastpåse.
  7. Låt ligga i kylen ett par dagar innan du bakar ut. Degen håller sig i ca två veckor.

När du bakar ut: Kavla degen tunn på lätt mjölat bakbord. Var försiktigt så att du inte kavlar in onödigt mycket mjöl. För riktigt tunna pepparkakor brukar vi kavla det sista varvet direkt på bakplåtspappret och stansa ut kakorna när pappret med den utkavlade degen ligger på plåten.

Grädda i ugn 175 grader i ca 5 minuter eller tills pepparkakorna har fått fin färg. Låt svalna på plåten