Nattjästa dinkelfrallor med pumpafrön

När du vill lyxa till det med nybakade frukostfrallor utan att behöva gå ut i ottan. Vi bakar dem ofta till våra B&B-gäster.
Tack Victorias Provkök för inspirationen!

Ingredienser

8 frallor

400 g vatten
6 g jäst
20 g honung (eller ljus sirap)
13 g olivolja
1,5 tsk salt
530 g finsiktat dinkelmjöl
Pumpakärnor

Gör så här

Förbered på kvällen innan

1. Smula sönder jästen, och häll över vattnet, rör om lite.

2. Häll i olivolja, honung och salt. Rör om.

3. Addera mjölen och blanda väl till en jämn smet. Den ska vara lös.

4. Täck med plast och låt stå på köksbänken över natten (jo, det funkar).

Baka färdigt på morgonen

1. Ställ in en långpanna på nedersta falsen i ugnen och värm ugnen till 275 grader (eller så varmt det går).

2. Sikta ut mjöl så att det täcker bakytan på bänken och häll ut degen. Den kommer att vara lös och kladdig.

3. Ta hjälp av mjölade degskrapor och vik ihop degen på mitten några gånger så att den blir som ett litet paket. Den flyter ut hela tiden, men strunta i det, fortsätt vik några gånger till.

4. Låt vila i ca 20 minuter medan ugnen blir varm.

5. Ta en mjölad degskrapa och dela upp degen i 8 bitar.

6. Vik ihop bitarna till slarviga frallor (ha mjölad hand så går det lättare) och lägg dem på plåten.

7. Pensla lätt med vatten och strö över pumpakärnor.

8. Ställ in mitt i ugnen och häll ca 5 dl vatten i långpannan så att det bildas ånga.

9. Stäng ugnsluckan snabbt men försiktigt.

10. Grädda ca 20-25 minuter, ta ut vattenbadet de sista fem minuterna. När frallorna har fin färg och låter lite ihåliga när du knackar dem i botten är de klara.

11. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.