Lunchvåfflor med kallrökt lax och pepparrotscreme

Våfflor till lunch, kan det bli bättre? Just den här har vi toppat med kallrökt lax, pepparrotscreme, dill och hackad rödlök.

Ingredienser

Våffelsmet

300 g smält smör
8 dl (480 g) mjöl
5 dl vatten
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
2 dl västerbottenost, riven
2 tsk salt

Tillbehör

Pepparrotscreme:
2 msk finriven pepparrot (öka mängden om du vill ha en starkare creme)
250 g philadelphiaost
2 msk lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
Citronsaft
Salt och pepper

Kallrökt lax
Färsk dill och gräslök
Hackad rödlök

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt mjölk, vatten, smält smör och riven ost. (Har du ej västerbottenost går annan hårdost lika bra).

2. Blanda väl så att smeten bli klumpfri.

3. Ställ smeten i kylen under tiden du gör tillbehören.

4. Vispa grädden lätt, tillsätt finriven pepparrot, philadelphiaost, creme fraiche och citronsaft. Vispa till en fluffig creme.

5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.

6. Finhacka rödlöken och gräslöken. Lägg upp kallrökt lax på ett fat och pressa citron över.

7. Hetta upp våffeljärnet och börja grädda.

8. Servera nygräddade våfflor med kallrökt lax, pepparrotscreme, finhackad rödlök och färsk dill och gräslök.