Klassiska lussekatter

Här hemma på B&B är Lussekatter är ett måste varje advent. Med det här lussereceptet vågar jag lova att du får både goda och saftiga bullar utan krångel.

Ingredienser

Till 35-40 lussekatter

Deg

1 gram saffran
1 msk calvados eller äppeljuice
1 1/2 pkt (75 g) jäst för söta degar
5 dl mjölk
18-20 dl, (ca 1,1 – 1.2 kg) vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl (225 g) socker
2 ägg
1 tsk salt

Topping

1 ägg
1 liten nypa salt
2 msk mjölk
Russin

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Lägg saffran och calvados i en liten skål och låt dra en liten stund.
  3. Lägg russinen i vatten så att de blöts upp.
  4. Smula jästen i en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör lite så att jästen börjar lösa upp sig.
  5. Tillsätt alla övriga ingredienser till degen förutom smöret.
  6. Starta assistenten och börja bearbeta ihop en deg.
  7. Tillsätt smöret i mindre bitar/klickar och fortsätt bearbeta degen på låg hastighet tills den är riktigt smidig (ca 15 – 20 minuter). Degen är färdig när fettet börjar krypa fram och gör ytan blank. Dubbelkolla gärna genom att göra ett ”glutentest”; Ta upp en liten bit deg med mjölade händer och platta till. Om du kan dra ut degen så att den blir tunn som en nylonstrumpa utan att spricka är den klar. Om inte, kör några minuter till.
  8. Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till minst dubbel storlek (cirka 45-60 minuter).
  9. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
  10. Skär en centimeter breda remsor längs kortsidan och snurra ihop till ”katter”.
  11. Lägg ”katterna” på en plåt med bakplåtspapper, sätt i russin och låt jäsa under plast/bakduk till dubbel storlek (ca 45 minuter).
  12. Sätt under tiden ugnen på 175 grader och ställ samtidigt in en plåt på nedersta valsen.
  13. När bullarna jäst klart penslar du med ägg uppvispat med lite mjölk och salt.
  14. Ställ in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt 0,5-1 dl vatten på den undre plåten för att skapa ånga.
  15. Grädda cirka 10 minuter, eller tills bullarna har en fin färg. Testa att de är färdiggräddade med en sticka.
  16. Låt svalna under bakduk på ett galler.