Gunnerudskaka

En kaka på palsternacka och päron kan låta nytänkande. Men den här kakan bakades ofta redan i Gustav Frödings hem, Alsters Herrgård i Värmland, i slutet av 1800-talet. Tack Birgit Nilsson Bergström för att du delade med dig av receptet i din bok ”Café Värmland”. Givetvis kan du baka den i springform, så som det står i receptet. Eller så väljer du en rektangulär form med smörpapper ända upp längs kanterna om du vill skära kakan i fyrkantiga portionsbitar så som vi brukar göra i Växthuscaféet. 

Ingredienser

Gunnerudskaka

2,5 dl riven palsternacka
2 dl rivet päron
3 ägg
3 dl (270 g) strösocker
1 1/2 dl solrosolja
1 msk Xante päronkonjak eller essens 3 dl (180 g) mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt

Topping

200 g philadelphiaost
150 g rumsvarmt smör
3 dl (180 g) florsocker
3 tsk vaniljsocker
Zest från 1 citron och saft från 1/2

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram smöret till toppingen så det hinner bli rumsvarmt.
  2. Skala och riv palsternacka och päron (krama ut saften ur päronen).
  3. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
  4. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt. Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
  5. Rör försiktigt ner oljan och päronkonjaken.
  6. Vänd sist i palsternacka och päron.
    Lägg smörpapper i botten på en springform (innan du sätter fast kanterna, så fästs pappret i botten), smöra eventuellt kanterna.
  7. Höll i smeten och grädda långt ner i ugnen i ca 55 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.
  8. Medan kakan är i ugnen gör du toppingen. Vispa samman alla ingredienser med en elvisp till en slät kräm.
  9. När kakan har svalnat, bred eller spritsa toppingen på kakan. Dekorera med zest från en citron.