Foccaccia

Ett snabbt och lättbakat bröd som vi alltid serverar vid våra soppluncher. Eftersom det täcks med olivolja innan gräddning behövs inget pålägg.

Ingredienser

Till en långpanna

100 g jäst (2 paket)
2 msk salt
40 g flytande honung
1 liter svalt vatten
1200 g manitoba cream eller vanligt vetemjöl
90 g olivolja till smeten
1 dl olivolja + 1 dl vatten som mixas och ringlas över (eventuellt behövs inte allt, så häll lite åt gången).
Flingsalt att strö över brödet

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om tills det blivit en lös men jämn smet.

3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av långpannan.

4. Häll ut smeten i långpannan. Tryck ut den med fuktig hand så att den blir jämnt fördelad.

5. Täck med plast och jäs till dubbel storlek ca 30-60 minuter.

6. Blöt fingrarna och tryck ner fingertopparna i brödet så att det blir gropar.

7. Ringla rikligt med  olivolja-/vattenblandningen över brödet så att det rinner ner i groparna. Brödet ska täckas men inte dränkas.

8. Låt vila i ca 10 minuter.

9. Strö över flingsalt.

10. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Brödet ska ha en fin hård skorpa, inte kladda när du tar ut det. Använd en ugnstermometer om du vill, brödet är perfekt när det har en innertemperatur på 98 grader.

11. Lyft upp brödet ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret och låt svalna ordentligt på galler innan du skär upp det.