Dessertvåffla med kolasås och citruscreme

Den här våfflan blir både fräsch och syrlig tack vare citruscremen. Kolasåsen och den ringlade lönnsirapen blir pricken över i. Servera gärna med banan, blåbär och andra färska bär.

Ingredienser

Våffelsmet

300 g smält smör
8 dl (480 g) mjöl
5 dl vatten
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
2 dl västerbottenost, riven
2 tsk salt

Tillbehör

Färskostcreme med citron:
300 g Philadelphia
1 dl lättvispad grädde
2 tsk vaniljsocker
Citronsaft och -zest från 1/2 citron

Kolasås
1 dl grädde
1 dl (90 g) socker 1 dl ljus sirap
25 g smör
1 tsk vaniljsocker

Bananer
Blåbär
Lättvispad grädde
Lönnsirap

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk, vatten, smält smör och riven ost. (Har du ej västerbottenost går annan hårdost lika bra).
  2. Blanda väl så att smeten blir klumpfri. Ställ smeten i kylen under tiden du gör tillbehören.
  3. Vispa grädden lätt. Lägg över 1 dl i en ny bunke. Ställ resten i kylen och spara till servering.
  4. Tillsätt Philadelphia, vaniljsocker, citronsaft och- zest. Vispa tills fluffig.
  5. Koka upp grädde, socker, sirap, smör och vaniljsocker. Låt sjuda i 5 min eller tills den börjar tjockna.
  6. Hetta upp järnet och börja grädda.
  7. Servera nygräddade våfflor med färskostcreme med citron, skivad banan, blåbär, kolasås, lättvispad grädde och lönnsirap.