Sötsyrlig citronpaj

Den här sötsyrliga citronpaj har vi serverat flertalet gånger i caféet under sommaren och hösten. Den serveras bäst tillsammans med lättvispad grädde. Vill du göra pajen mer julig kan du blanda i 1 g saffran. Då kan du även servera den med lingongrädde.

Ingredienser

Pajdeg

3 dl mjöl
1 dl socker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
175 g smält smör

Fyllning

2 ägg
2 dl socker
1 msk rivet citronskal 3 msk citronjuice
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med pajskalet. Smält smöret i en kastrull medan du blandar resterande ingredienser i en bunke.
  3. Häll på smöret och rör ihop till en smidig deg.
  4. Tryck ut degen i varlfri from och låt sedan stå en stund i kylen.
  5. När skalet är svalt förgräddar du det i 10 minuter. Under tiden gör du fyllningen.
  6. Vispa ägg och socker pösigt.
  7. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
  8. Häll smeten över det heta pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter.
  9. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.
  10. Servera tillsammans med lättvispad grädde.