Chokladkaka med salt kola- och mjölkchokladtopp

Chokladkaka med salt kola- och mjölkchokladtopp,
ingredienser till en form

 

Chokladkakan

100 g smör
2 dl (180 g) socker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Kolatopp

75 g smör
1 dl (90 g) strösocker
0,25 dl (35 g) ljus sirap
1,5 dl (150 g) vispgrädde

Mjölkchokladtäcke

300 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Flingsalt till garnering

Gör så här

Börja med kakan:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret.
3. Rör ihop de torra ingredienserna. Sikta gärna så får du inga klumpar.
4. Häll i det smälta smöret och blanda väl.
5. Ta i äggen (ett i taget) och blanda väl emellan varje ägg.
6. Lägg smörpapper i botten på en springform (innan du sätter fast kanterna, så fästs pappret i botten), smöra eventuellt kanterna.
7. Grädda i ca 40 minuter. Kakan ska vara stilla på toppen men lite kladdig inuti. Den stelnar ytterligare när den svalnar.

Gör kolatoppen och mjölkchokladtoppen när du tagit ut kakan. Börja med kolatoppen.
8. Lägg alla ingredienser förutom flingsaltet i en tjockbottnad kastrull.
9. Låt smälta och koka tills kolan är 123 grader (det är den när du kan hälla lite av kolan i ett glas kallt vatten och sedan forma kolan till en mjuk kula). Undvik att röra undertiden som kolan kokar för att inte riskera att kolan sockrar sig. Om du måste röra – rör åt samma håll hela tiden.
10. Ta ut kakan ur springformen, men behåll pappret under.
11. Häll kolan över kakan, bred ut den till ett lagom tjockt täcke och låt stelna i kylen under tiden du gör mjölkchoklad toppen.
12. Hetta upp grädden i en kastrull. Grovhacka chokladen och lägg ner i kastrullen. Dra kastrullen från plattan och rör ihop till en slät chokladkräm.
13. Bred ut chokladen ovanpå kolan och låt stelna. Garnera med lite flingsalt.