Bovetebröd med dadlar och pumpakärnor

Ett mycket lättbakat, naturligt glutenfritt bröd med gott tugg. Bara rör ihop ingredienserna, häll ut i formen och grädda i ugnen så är det klart. Vi serverar det alltid som tillbehör till soppan vid våra soppluncher. Prova det också gärna till en smakrik ädelost. Brödet håller sig i många dagar, men skulle det ändå bli något över kan du skriva det mycket tunt och torka i ugnen på låg temperatur så har du goda kex till ostbrickan.

Ingredienser

125 g glutenfria havregryn
75 g psylliumhusk
135 g bovetemjöl
25 g sesamfrön
125 g solroskärnor
100 g pumpakärnor + extra kärnor som dekoration
10 g bikarbonat
150 g torkade dadlar i bitar
40 g honung
6 dl (600 g) filmjölk

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Väg upp och blanda alla torra ingredienser väl.

3. Rör ner honung och filmjölk och låt dra i ca 10 minuter. Det blir en ganska kletig smet.

4. Täck en brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten.

5. Strö över pumpakärnor och tryck till litegrann.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Brödet ska ha fått en hård skorpa och inte längre kladda när det är färdigt.

7. Ta brödet ur formen (lyft upp med hjälp av bakplåtspappret) och ställ på ett galler.

8. Låt svalna väl innan du skär upp den.