Vaxholm, skärgårdsupplevelser året runt

Vaxholms Bed & Breakfast ligger i Vaxholm – ett pittoresk litet skärgårdssamhälle på en ö i Stockholms mellanskärgård, bara en timmas båtresa med Waxholmsbåt från centrala Stockholm. Eftersom det finns en bro till ön kan du också ta dig hit med buss eller egen bil vilket gör Vaxholm lättillgängligt året runt.

Kastellet, fiskarstugor och vackra grosshandlarvillor

Under drygt 400 år präglades Vaxholm av strömmingsfiske och försvaret av Stockholm. Fortfarande tronar Kastellet, den gamla fästningen som en gång grundades av Gustav Vasa, i sundet precis utanför, och även på öarna runt om kring finns många befästningar kvar till minne av en helt annan tid. Vid slutet av 1800-talet blev Vaxholm också en populär badort för Stockholms societet. Sommargästerna satte sin tydliga prägel på staden, bland annat genom att bygga de vackra grosshandlarvillor med glasverandor, torn och snickarglädje som blivit så karaktäristiska för Vaxholm och skärgården. Många konstnärer och musiker hittade också sin inspiration och bosatte sig här.

Fiska, bada, paddla, fika, shoppa, vandra
– vad vill du göra?

Idag är Vaxholm ett levande skärgårdssamhälle med många möjligheter till aktiviteter året runt. Både inne i Vaxholm och på öarna runt omkring finns flera fina badstränder, vacker natur med långa promenadstråk och några av Sveriges bästa vattensportklubbar. Inne i centrum samsas gamla fiskestugor och grosshandlarvillor med modernare hus, små butiker, caféer och restauranger. Prova gärna Vaxholmsströmming, en specialitet som har funnits på menyn sedan ”sommargästernas tid”. Missa inte heller den lokala ölen och osten som produceras i liten skala på Rindö alldeles bredvid.

Perfekt för en udda natt i skärgården, eller som utgångspunkt för din skärgårdsluff

Många av gäster kommer hit för en natt som en del av sin Stockholmssemester. Andra stannar i en vecka eller två. Med sitt centrala läge i skärgården, bara en timma från Stockholm är Vaxholm en perfekt utgångspunkt för att utforska både omgivningen här omkring och göra dagsutflykter till andra öar.

På gång i Vaxholm

Sommar som vinter är det ofta något på gång i Vaxholm. På Destination Vaxholms hemsida ser du alltid vad som är på gång just nu.

Vi rekommenderar

Fika på Bistro Magasinet

Unna dig en riktigt god fika på Bistro Magasinet. Missa inte heller att gå ner till deras härliga butik en trappa ner, fylld med kläder och vackra inredningsdetaljer.

Promenera ön runt

Ta en riktigt lång promenad runt ön. Om du följer strandkanten blir det ca 10 km om du går hela varvet. Vill du gå en kortare runda rekommenderar vi en tur längs kajerna i centrum, pansarbatteriet och Norrhamnen.

Paddla

Upplev Vaxholm från vatten. Hyr en kajak på Vaxholms Brygghus, packa ryggsäcken med en god picknick och njut av en dag bland kobbar och skär. Brygghuset är öppet året runt och hyr ut kajaker så länge isen inte ligger.

Besök Kastellet

Ta båten över sundet till Kastellet. Ett besök på fästningsmuseet ger dig inblick i svensk försvarshistoria, men förflyttar dig också till år 1890 då Kastellet var som ett eget litet samhälle befolkat av höga militärer, soldater, officersfruar, barn, hundar, pigor och fångar.