Ibland händer oväntade saker, som den där morgonen i september när Birgit Nilsson-Bergström på Hembakningsrådet ringde och berättade att de utsett mig till Årets Hembakare 2017! Jag satt i bilen och skjutsade Vigo, äldste sonen, till skolan, och höll nog nästan på att köra av vägen av pur upphetsning och förvåning. Hembakningsrådet är en organisation som sedan 1959 har verkat för att inspirera alla att baka, med hjälp av goda recept och praktiska råd. Nu hade de fått upp ögonen för mina Kanelbulleworkshop och tyckte att dessa bidrog till att sprida hembakandet och den svenska fikakulturen i så hög grad att jag därmed förtjänade titeln Årets Hembakare! Wow!
Priset, ett diplom i akvarell av göteborgskonstnärinnan Carina Sundemo och en vacker bronsskulptur designad av hovkonditor Carl-Bertil Widell, fick jag vid en ceremoni på Kanelbullens dag i onsdags. Tusen tusen tack för förtroendet Hembakningsrådet! Nu blir det ännu fler Kanelbullsworkshops här hemma i köket framöver.
Under ceremonin som var utformad som en “trefika” på charmiga Mosebacke matstudio på Söder i Stockholm bjöds bland annat på mina äppelsnurror med vit choklad. Ganska goda faktiskt. Kanske något att prova, om du också råkar vara lite baksugen så här på lördagen? Receptet hittar du här.