Skärgårdsupplevelser året runt

Vandring, båtturer och svenska smaker

Jag får ofta frågan när på året det är som bäst att besöka oss och Vaxholm. Den är alltid lika svår att besvara. Varje årstid har sin charm och oavsett om solen gassar, vinden viner eller snön faller finns det alltid något att göra. Speciellt om du älskar att vara ute i naturen. Både i Vaxholm och på öarna runt omkring finns fina stränder och vackra promenadstråk. Utforska naturreservatet Bogesund, paddla, besök Kastellet, utmana dig i Skypark, följ med på en guidad tur genom Vaxholms äldsta kvarter eller ta chansen att lära dig baka kanelbullar eller laga en riktigt svensk middag i vårt kök på Vaxholms Bed & Breakfast. Vill du shoppa finns fina små butiker nere i Vaxholms centrum där du också hittar flera bra restauranger som har öppet året runt.

Om du gillar att laga mat och baka

Baka kanelbullar

Oavsett om solen skiner eller regnet strilar ner passar det alltid bra att baka kanelbullar. Att sedan få sätta tänderna i den nygräddade bullen är pricken över i. Under ca tre timmar i vårt kök på Vaxholms Bed & Breakfast får ni lära er hemligheten bakom att baka riktigt saftiga kanelbullar. Medan degen jäser tar vi en kopp kaffe och pratar om kommande skärgårdsäventyr. Passar alla åldrar.

Läs mer

Laga maten tillsammans med oss

Vi älskar att laga mat och allra roligast tycker vi att det är när man lagar maten tillsammans. Det är ett härligt och avspänt sätt att umgås på och kanske lär man sig dessutom något nytt på vägen. Vill du vara med? I så fall ska du boka någon av våra cook-alongs där vi lagar svenska klassiker till lunch eller middag. Äter gör vi tillsammans i vårt växthus. 4-16 personer varav 4 personer är med och lagar maten.

Läs mer

Om du gillar att vandra

Utforska Bogesunds naturreservat

Bogesunds naturreservat är känt både för sin artrika flora och fauna. Här finns milslånga stigar för den som känner sig manad. Ta med en matsäck så kan du stanna ute hela dagen. Vi kan ordna både fikakorg och matsäck med lunchmacka eller grillpaket om du vill. Vi följer också gärna med som guider längs vägen om du inte vill gå på egen hand.

Promenera runt ön

Ta en promenad runt Vaxön, den ö som vi ofta slarvigt kallar Vaxholm (vilket egentligen består av nästan 70 öar). Följer du strandkanten blir det ca 10 km om du går hela varvet, men givetvis kan du vika av tidigare om du vill gå en kortare sträcka. Vi tipsar dig gärna om en runda som passar dig.

Om du gillar att vara på sjön

Följ med ut i båten

Jesper älskar att fiska och ta båten ut till närliggande öar. Välkommen att följa med honom på en tur. Längs vägen ut gör ni några stopp och provar fiskelyckan i vassarna. Väl på plats gör ni upp eld, grillar lunch, tar en kopp kaffe och njuter av stillheten och skärgårdsnaturen när den är som allra bäst. Vill du att fisket ska vara i fokus rekommenderar vi att du bokar en tur med vaxholms fiskeguider Catch & Relax. De har öppet året runt och erbjuder även isfiske vintertid.

Paddla

Vaxholm är omringat av fantastiska paddelvatten. Så varför inte ta chansen till en dag i kajak när du är här? Om du är en van paddlare kan du hyra en av våra två kajaker, vi hjälper dig att lägga i dem i vid stranden strax nedanför vårt hus. Vill du ta med dig matsäck hjälper vi till att ordna det. Du kan också hyra kajak och även boka guide via Skärgårdens kanotcenter. De har öppet året runt  och hyr ut kajaker, kanadensare och SUP så länge isen inte ligger.

Meta abborre

Låna ett av våra metspön och gå ner och fiska vid bryggan. Med lite tur får du med en abborre eller två hem till middag. I Vaxholm är det tillåtet att fiska med handredskap från land var du vill, så länge du inte är på någon annans tomt.

Om du är intresserad av historia

Besök Kastellet

Kastellet, eller försvaret av inloppet till Stockholm, är anledningen till att Vaxholm finns till. Sommartid kan du ta båten över sundet och känna historiens vingslag. Ett besök på fästningsmuseet förflyttar dig till år 1890 då Kastellet var som ett eget litet samhälle befolkat av höga militärer, soldater, officersfruar, barn, hundar, pigor och fångar och bjuder på en exposé genom svensk försvarshistoria. Från maj t.o.m. september trafikerar linfärjan sundet flera gånger i timman från morgon till sen kväll.

Gör en stadsvandring

Ladda ner guide-appen Appipelago till din iPhone och gå en tur runt Vaxholm. Med appen i telefonen får du en personlig guide till Vaxholms historia och sevärdheter med berättarröst, text och bilder.

Vill du hellre att vi följer med och guidar dig, gör vi gärna det.

Om du vill träna

Jogga

I och omkring Vaxholm finns fina vägar, spår och stigar om du vill kombinera din semester med en löprunda. Fråga oss så visar vi dig en slinga som passar den sträcka om du är ute efter.

Gymma, yoga

Om du hellre föredrar gymmet, gruppträning eller yoga finns det bara några kvarter från vårt B&B. Träningskorten köper du hos oss.

Ladda ner och läs mer

Destinationvaxholm.se kan du se vad som händer just när du är här.