Skärgårdsupplevelser året runt

Vaxholm är ett pittoresk skärgårdssamhälle, bara en timmas resa med Waxholmsbåt från centrala Stockholm. Eftersom det finns en bro till ön kan du också ta dig hit med buss eller egen bil vilket gör Vaxholm lättillgängligt året runt.

Både i Vaxholm och på öarna runt omkring finns fina badstränder, vacker natur med långa promenadstråk, och några av Sveriges bästa vattensportklubbar. Inne i centrum samsas gamla fiskestugor och grosshandlarvillor med modernare husoch åretruntöppna butiker, caféer och restauranger. Prova gärna Vaxholmsströmming, en specialitet som har funnits på menyn sedan slutet av 1800-talet när Vaxholm var en badort för Stockholms societet. Missa inte heller den lokala ölen och osten som produceras i liten skala på Rindö alldeles bredvid.

Tips!

Ladda ner broschyren och läs mer om Vaxholm:

Sommar som vinter är det ofta något på gång i Vaxholm. På Destination Vaxholm.se finns ett uppdaterat kalendarium med det som händer just nu.

Baka kanelbullar

Oavsett om solen skiner eller regnet strilar ner passar det alltid bra att baka kanelbullar. Att sedan få sätta tänderna i den nygräddade bullen är pricken över i. Under ca fyra timmar i vårt kök på Vaxholms Bed & Breakfast får ni lära er hemligheten bakom att baka riktigt saftiga kanelbullar. Medan degen jäser äter vi en enklare lunch och pratar om kommande skärgårdsäventyr. Och innan det är dags att gå hem avrundar vi dagen med ”bullfika”. De bullar som blir över får ni med er hem, insvepta i en Vaxholmshandduk. Passar alla åldrar.

Boka nu

Meta abborre

Låna ett metspö och gå ner och fiska vid bryggan. I Vaxholm är det tillåtet att fiska med handredskap från land var du vill, så länge du inte är på någon annans tomt. Kanske blir det grillad abborre till middag?

Paddla

Upplev Vaxholm från vattnet. Hyr en kajak på Vaxholms Brygghus, packa ryggsäcken med en god picknick och njut av en dag bland kobbar och skär. Brygghuset är öppet året runt och hyr ut kajaker så länge isen inte ligger. Paddla på egen hand eller låt en av Brygghusets guiden visa dig sina bästa paddlingsleder.

Gör en stadsvandring

Ladda ner guide-appen Appipelago till din iPhone och gå en tur runt centrum. Med appen i telefonen får du en personlig guide till Vaxholms historia och sevärdheter med berättarröst, text och bilder.

Passa på att träna

I och omkring Vaxholm finns fina vägar, spår och stigar om du vill kombinera din semester med en löprunda. Om du hellre föredrar gymmet, gruppträning eller yoga finns gym bara runt hörnet från vårt B&B. Yogastudion hittar du ett par par kvarter bort. Träningskorten köper du hos oss.

Promenera runt ön

Ta en långpromenad runt ön. Följer du strandkanten blir det ca 10 km om du går hela varvet. Vill du gå längre rekommenderar vi att du går över bron till Bogesundslandet. Här finns milslånga promenadstråk för den som känner sig manad. Bogesund är naturreservat tack vare sin rika flora och fauna.

Besök Kastellet

Ta båten över sundet till Kastellet. Ett besök på fästningsmuseet förflyttar dig till år 1890 då Kastellet var som ett eget litet samhälle befolkat av höga militärer, soldater, officersfruar, barn, hundar, pigor och fångar och bjuder på en exposé genom svensk försvarshistoria. T o m 30 september trafikerar linfärjan sundet flera gånger i timman från morgon till sen kväll.

Unna dig en god fika

I Vaxholm finns flera bra caféer. Ett av våra absoluta favoriter är Bistro Magasinet där du kan njuta av både lunch och goda bakverk med utsikt över Kastellet året runt. Sommartid är även ljuvliga Café Hembygdsgården öppet med en fantastisk tårt- och kakbuffé och en härlig trädgård precis nere vid vattenkanten i Norrhamnen.